{ "title": "Sakarya Meydan Muharebesi", "image": "https://www.muharebe.gen.tr/images/Sakarya-Meydan-Muharebesi-97446.jpg", "date": "20.01.2024 10:24:54", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Sakarya meydan muharebesi, bu muharebesinin olmasında birçok sebep vardır. Öncelikli olarak Kütahya - Eskişehir savaşının başarısızlığa uğraması sonucunda TBMM orduları, zorunlu olarak çekilmiş ve ordularını Sakarya'nın doğu tarafına yönlendirmiştir. Sakarya meydan muharebesi, tarihin dönüm noktası açısından büyük önem taşımaktadır. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün \"Hattı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır. O satın bütün vatanın'dır\" demesi üzerine ordu harekete geçmiştir. Yani bu sözde anlatılmak istenen şey, yurdun sadece belirli kesimi değil bütün toprak bütünlüğünün sağlanması için savaşılmalıdır anlamı taşımaktadır. Sakarya meydan muharebesi çok büyük ve kanlı bir muharebede olmuştur. Kurtuluş savaşımızın dönüm noktası olmuş ve ciddi bir öneme sahiptir. Eğer Sakarya meydan muharebesi kaybedilmiş olsaydı Sevr anlaşmasında bize dayatılan hükümler hayata geçecek ve yurdumuz işgal altına girmiş olacaktı. Bu savaşının kazanılmasında Atatürk'ün rolü çok büyüktür. Onun askeri dehası ve kullanmış olduğu sözler ve uygulamış olduğu taktikler düşman kuvvetlerini adeta şaşkına çevirmiştir. Düşman kuvvetleri onun bu büyük askeri dehası karşısında aciz hale düşmüş ve yenilmişlerdir. Muharebe devam ederken yeni bir hükumet kurulmuş ve o hükumet İsmet Paşayı görevinden alarak yerine Fevzi Paşayı tayin etmiştir.

Sakarya meydan muharebesinin etkin oluşu

O gün yani Sakarya meydan muharebesinin günü geldiği zaman Türk orduları, bir araya toplanıp istişare yapmaya başladılar. Geliştirdikleri taktiklerle ve ortaya koydukları planlar ile bir haftadan daha fazla hiçbir müdahalede bulunmayarak, Yunan askerleri hiçbir Türk ordusuyla savaşmadan içeriye kadar girmesini sağladılar. Tabi bunları izleyen Türk keşifçileri vardı. Bunların hangi yöne gittiklerini adım adım takip ediyorlardı. Daha sonra birden hücum eden Türk kuvvetleri yunanlıların yapmak istedikleri atakları püskürtmüş oldu. İşte 14 Ağustos gününde tekrar taarruza geçen Yunan kuvvetleri, Mangal ve Haymana dağının çevresinde ilerlemeye başlarken, aynı şekilde hezimete uğrayan Yunan orduları başarısız oldular. Buradan önemle bahsedeceğimiz husus ise Türk ordularının askeri dehasının ne kadar çetin olduğunu, vatanları için canla başla hareket ettiklerini, kendi aralarında geliştirdikleri yöntemlerle Yunan kuvvetlerini nasıl egale etkilerini görmüş olduk.

Türk ordusunun Sakarya Meydan Muharebesine nasıl yapılır?

Bu muharebeye hazırlanma sürecinde Mustafa Kemal'in düşüncesi etkin olmuştur. 10 Eylül tarihinde yapılan ani ataklar, Yunan ordusunun kendini toparlayıp savunmaya geçmesin engellenmiş oldu. Türk ordusu, Çal Dağını geri alıp bu geri alınan ilk toprağı almış oldu. İşte 10 Eylül tarihinde başlayan saldırı yaklaşık olarak 3 gün sürmüş ve 13 Eylüle kadar sürerek Yunan ordularının büyük bir alana geri çekilmesi sağlanmıştır. Savaş yaklaşık olarak 3 hafta sürüp, Yunan ordularının gücü yıpratılarak geri çekilmeye maruz bırakıldılar. Bu sırada geri çekilen Yunan orduları, arkalarında Türklerin kullanabilecekleri ne varsa imha ettiler. Yani köprüleri, demiryollarının ağlarını, köyleri, yolları her şeyi ziyan edip yıktılar.

Sakarya meydan muharebesi neden olur?
Sakarya meydan muharebesinin sonuçları

" } ] }