{ "title": "Muharebe Nedir", "image": "https://www.muharebe.gen.tr/images/Muharebe-Nedir-49495.jpg", "date": "20.01.2024 05:35:56", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Muharebe Nedir, 2 ya da daha çok sayıda ordugüçlerinin birbirlerine askeri yönden üstün gelmek için askeri kuvvet kullanıp, yaptıkları çatışmaya verilen isimdir. Muharebe nedir diye bir soru karşısında, muharebe savaşa nazaran süre ile kapsamı açısından daha sınırlı olan çarpışmalardır diyebiliriz. Bir savaş, bir tek muharebeden meydana gelebileceği gibi, çok sayıda muharebeden de meydana gelebilir.

Tarihte Yapılan Büyük Muharebeler

Hun İmparatoru Atilla ile Batı Roma İmparatorluğu arasında 451 yılında Yapılan Katalon muharebesi.

751 yılında yapılan Talas Muharebesinde, Abbasiler ile müttefiki Karluklarla beraber Çinlilere karşı yapılan bu muharebe de Çinliler mağlup olmuş, bu savaştan sonra Türkler İslamiyet ile tanışmışlardır.

Alparslan'ın 1071 yılında, Bizans orduları ile yaptığı ve Bizans'a karşı zafer kazandığı muharebe.

Haçlı ordularının 1096 -1272 yılları arasında Müslüman Türk ordularına yaptıkları saldırılar ile her seferinde bozguna uğradıkları muharebeler.

Memlük Ordusuyla Moğol İlhanlılar arasında 1260 yılında Ayn Calut'ta yapılan muhaberede Moğollar mağlup olmuştur.

Ankara Muharebesi 1402Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid'le Timur arasında yapılan bir muharebedir. Bu muharebede Yıldırım Bayezid mağlup olmuştur.

Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmed'in, İstanbul'un fethi için yaptığı muharebe Osmanlı'nın kuruluşundan itibaren çeşitli devletler ile yapmış olduğu muhaberelerdir.

Çanakkale muhaberesi, 1. Dünya muhaberesi esnasında Çanakkale de Osmanlı devletine karşı birleşen bazı İtilaf Devletleriyle Osmanlı Devleti arasında olmuştur. Bu muhaberede Deniz ve karadan muharebe olmuştur. Bu muharebe dünya tarihinde yaşanan ilklerden biri olması ve büyük Türk Milletinin itilaf devletlerine karşı verdiği mücadele nedeniyle önemlidir.

Muharebe Ne İçin Yapılmaktadır?

Dünya tarihinde günümüze kadar yapılan muharebeler, genel olarak ülkelerin; ülke sınırlarını genişletme, toprak bütünlüğüne yapılan taarruzlar, başka ülkeler üzerinde hükümranlık sağlama, egemenlik elde etme, din hükümranlığı sağlama konularında muharebeler olmuştur.
" } ] }