{ "title": "Malazgirt Meydan Muharebesi", "image": "https://www.muharebe.gen.tr/images/Malazgirt-Meydan-Muharebesi-72111.jpg", "date": "21.01.2024 07:26:06", "author": "nagihan", "article": [ { "article": "Malazgirt Meydan Muharebesi, Malazgirt ovasında yapılan Malazgirt Meydan muharebesi 26 Ağustos 1071'de yapılmıştır. Malazgirt Meydan Muharebesi tarihimize birçok açıdan yön vermiştir. Malazgirt Meydan Muharebesi Selçuklu devleti ile Doğu Roma İmparatoru arasında gerçekleşmiştir. Bu meydan savaşı ile Anadolu'nun kapıları Türklere açılmış ve Türklere yeni yurt bulma imkânı doğmuştur.

Malazgirt Meydan Muharebesi Neden Oldu?

Türklerin güçlerini her geçen gün artırması Doğu Roma imparatorluğun da karışıklığı nende olmuştur. Doğu Roma imparatorluğu özellikle Türk- İslam gücünden korkmuştur. Bu dönemde Selçuklu devleti halka zulüm etmekten ziyade halkın yanında yer almakta ve hoşgörü politikası uygulamaktadır. Selçuklu devleti yerleşim yeri bulmak için saldırı da bulunmuyordu. Selçuklu devletinin tek hedefi Doğu Roma imparatorunun askeri mevkisi olmuştur. Selçuklu devletinin halka karşı bu olumlu tavrı Doğu Roma idarecilerini telaşlandırmıştır. Çünkü halk yavaş yavaş Selçuklu devletini tercih etmeye başlamıştır.

Malazgirt Meydan Muharebesi Öncesi Roma İmparatorluğunun Durumu

Doğu Roma gerek taht kavgaları gerek dış devletlerin saldırısından dolayı iç karışıklık yaşarken Selçuklu devleti hiç durmadan akınlarına devam etmekteydi. Bu dönemde Doğu Roma imparatorunun başında Bizans imparatoriçesi Eudoxie bulunmaktaydı. Eudoxie dul olduğu için ülke yönetiminde yer almak isteyen kişiler Eudoxi ile evlenmek istiyordu. Eudoxi 1068 yılında tercihini yaparak Romen Diyojen ile evlenmiştir. İmparatoriçenin bu tercihi muhalif kesimi ayaklandırdı. Bu durum karşısında Romen Diyojen bütün askeri gücünü kullanarak kendisine karşı çıkan isyanları bastırmaya çalışmıştır.

Malazgirt Savaşı Öncesi Selçukluların Durumu

Bu dönemde Selçuklu devleti saldırılarını artırmıştır. Sürekli Anadolu'nun içlerine doğru saldırılar düzenlemiştir. Romen Diyojen'in başa gelmesi ile Selçuklu devleti seferlerini sıklaştırmak ve daha iyi mücadele edebilmek için askeri yapılandırmaya önem vermiştir. Bunun yanı sıra bu dönemde Selçuklu devleti İslam ülkelerini tehdit eden Şii- Fatımi devleti için sefer hazırlığı yapmaya başlamıştır. Selçuklu devletinin başında bulunan Sultan Alparslan hazırlılarını tamamladığı orduyu Mısıra doğru harekete geçirdi. Bu sırada Roman Diyojen de Doğu seferi için son hazırlıklarını tamamladı. Roman Diyojen ordusuna para asker olarak kattığı Frank, Slav, Gürcü, Abaza, Kürt ve Peçenek askerlerini de katarak 70.000 asker ile Selçukluların üzerine sefere çıktı.

Malazgirt Meydan Muharebesinin Sonuçları

Malazgirt Meydan Muharebesi Selçuklu devletinin zaferi ile sonuçlanmıştır. Savaşı kazanacağına emin olan Diyojen Sultan Alparslan'ın önünde mahcup olmuştur. Sultan Alparslan beklenenin aksine Diyojene iyi davranmıştır. Alparslan Diyojeni daha fazla aşağılamamak için affettiğini belirtmiş ve ağır şartları olan bir anlaşma imzalamıştır. Ülkesine dönen Diyojen ülkesine döndüğünde öldürülmüştür. Yerine geçen 7. Mihail her ne kadar yapılan anlaşmayı kabul etmediğini belirtmiş olsa da Malazgirt Meydan Muharebesi sonrasında Anadolu'yu Türk göç başlamıştır. Bu savaş ile Anadolu'nun tapusu Türklere geçmiştir.
" } ] }