{ "title": "Kursk Muharebesi", "image": "https://www.muharebe.gen.tr/images/Kursk-Muharebesi-96735.jpg", "date": "19.01.2024 04:35:15", "author": "ufuk engin kulak", "article": [ { "article": "Kursk Muharebesi, 1943 yılında gerçekleşen, Sovyet kuvvetlerine karşı başarısızlık ile sonuçlanan Alman hücumu olarak bilinmektedir. Kursk Muharebesi, 4 Temmuz-20 Temmuz 1943 tarihleri arasında, 2. Dünya Savaşı sırasında doğu cephesinde belirleyici bir savaş olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kursk Muharebesi Nedenleri ve Muharebenin Gelişimi

Kursk muharebesi, Alman güçlerinin Stalingrad Savaşı'ndaki yenilgisi sonrasında buna bir karşılık olarak karşı hücuma geçme çabasıdır. Kursk Muharebesi tarihteki en büyük zırhlı savaşlardan biridir. Aynı zamanda tarihe tek bir günde en fazla kaybın yaşandığı hava savaşı olarak da geçmiştir. Savaşta 6000 tank, 4000 uçak ve 2 milyon askerle tarihinin en büyük tank savaşıdır. Kursk Muharebesi, 2. Dünya Savaşı boyunca doğu cephesindeki en büyük Alman saldırısıdır. Bu muharebedeki Sovyet savaş planı ve idamesi hala savaş okullarında okutulan örnek niteliğinde bir savunma şeklidir.

Savaş hazırlıkları her iki tarafta da yaklaşık 4 ay kadar sürmüştür. Bu savaşta, Tiger ve Panter tankları, kendinden tahrikli silahlar, en son savaş ve bombardıman uçakları gibi en modern silah ve teçhizatlar kullanılmıştır. Hazırlıklar mümkün olan en üst düzey gizlilik çerçevesinde yürütüldü.

Alman saldırısı, Temmuz 1943 tarihinde başladı. Bir haftadan kısa bir sürede, Sovyet birliklerinin direnmesine rağmen, güçlü Alman zırhlı birlikleri 3 adet Sovyet savunma hattını delerek ilerleyişlerini devam ettirmişlerdir. Savaş sırasında her iki tarafta ciddi kayıplar vermekle birlikte, muharebenin seyri İngiliz-ABD birliklerinin Sicilya'ya inmesi ile değişmiştir. Bu gelişme ile ürken Alman birlikleri, panikleyerek 17 Temmuz'da geri çekilmeye başlamıştır. Sonuçta Nazi'ler yenilgiye uğradı. Kursk muharebesi sırasında her iki tarafın toplam kaybı, kaynaklara göre 388.000 adet kişi olarak verilmektedir.

Kursk Muharebesi Sonuçları

Kursk Muharebesi sonucunda, Almanlar büyük kayıplar ve ciddi maliyetle geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Yüzlerce tank ve silahın kullanıldığı muharebeye uçaklar da katılmış, savaş sonunda savaş alanında yüzlerce tank hurdası kalmıştır. Bu yenilgi ile 2. Dünya savaşının seyri de değişmekle birlikte, Almanlar savaşın sonuna kadar bir daha böyle büyük bir çapta saldırıya geçememişlerdir. Bu savaştan sonra Almanların Moskova'yı feth etme hayali sona ermiş, doğu cephesindeki insiyatif Kızıl Ordu'ya geçmiş ve Alman ordusu savunmaya geçmek zorunda kalmıştır.
" } ] }