{ "title": "Gediz Muharebesi", "image": "https://www.muharebe.gen.tr/images/Gediz-Muharebesi-57855.jpg", "date": "21.01.2024 00:07:21", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Gediz Muharebesi, Anadolu işgal etmek istenirken bir kısım komutanlar Yunanlılara karşı direnişi sağlama düşüncesi içerisinde olup Gediz bölgesinde Yunan işgalini engellemeye çalışmaktaydı. Ancak Mustafa Kemal Paşa; Yunanlılara karşı küçük çatışmaların milletin motivasyonunu düşüreceği düşüncesi içerisindeydi. Yunanlıların Anadolu'da açılan Ermeni ve Fransız saldırılarını fırsat bilerek gediz bölgesini tam anlamıyla ele geçirme düşüncesi bulunmaktaydı. Bu durumdan haberdar olan yetkililer bölgede bulunan 3000 bin tüfek, 5.000 kılıç ve 105 makineli tüfekle kaybedilen bölgeleri koruma altına alınmaya çalıştı. Genelkurmaya başvuruda bulunarak savaş izni istenildi ancak Genelkurmay 5.000 kılıçlı süvarinin yetersiz olacağı düşüncesi ile bu saldırı emrini vermedi. O dönemde Genelkurmay Başkanı olan İsmet Bey cepheyi yerinde incelemeye karar verdi. Bu dönemde Ali Fuat Paşa ve Ethem Bey elinde bulundurdukları milis kuvvetler yardımı ile Yunanlılara saldırma düşüncesi içerisindeydiler. Konu dönemin Genelkurmay Başkanı olan İsmet Bey'e iletilerek Gediz Muharebesi başlatılması istenildi. Mustafa Kemal Paşa o dönemde yapılacak hatalı bir saldırının ciddi kayıplara neden olacağında düzenli bir ordu ile ancak saldırının gerçekleşmesi konusunda görüş bildirdir.

Gediz Muharebesi Başlaması

Ali Fuat Paşa ve Ethem Bey önderliğinde Gediz Muharebesi başlatılmak isteniliyordu. Ancak yetkililer hazırlıksız yapılacak saldırının sonunun sıkıntılar doğuracağını dile getirdiler. Ancak Kuvva-yı Seyyare desteği ile bu Muharebeden başarı ile dönüleceği düşüncesindeydi. Yunan Ordusunun hazırlıksız yakalanılacağı düşüncesi ile 14 Ekim 1920 tarihinde Gediz bölgesinde Gediz Muhaberesi başlatılmak istenildi. Ancak hazırlıksız yapılan saldırı nedeniyle emir komuta zinciri içerisinde ciddi sıkıntılar yaşandı. Disiplinsiz ordunun gerçekleştirmiş olduğu bu hareket ciddi can kayıplarına neden oldu. Genelkurmay Başkanlığı Gediz Muharebesi için vermiş olduğu iznin hatalı olduğu kanaatine vardı. Ağır kayıplar sonrasında Türk kuvvetleri geri çekilmek zorunda kaldı.

Gediz Muhaberesi Sonuçları

Birçok askeri kayıp verilen Gediz Muhaberesi sonrasında kesin kanaat olarak disiplinli ordu ile savaşa girilmesi kanaati oluştu. Alınan yenilgiden dolayı Türk Milletinin moral ve motivasyonu bozuldu. Gediz bölgesindeki ağır kayıp nedeniyle Yunan kuvvetleri vakit kaybetmeksizin Gediz bölgesine çıkarma gerçekleştirdi. Düzensiz ordunun bir daha çatışmalara katılmamasına karar verilerek ordunun tek elden idare edilmesi kanaatine varıldı. Türk kuvvetlerinin savaş meydanından geri çekilmesinden dolayı ağır bir yenilgiyle karşı karşıya kalındı. Gediz Muharebesi sonrasında dağılan birlikleri tekrardan toplanması zaman aldığından bölge halkı Yunanlılara karşı direnişte ciddi sıkıntılar yaşadı.
" } ] }