{ "title": "Batı Cephesi Muharebeleri", "image": "https://www.muharebe.gen.tr/images/Bati-Cephesi-Muharebeleri-41866.jpg", "date": "20.01.2024 09:56:53", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Batı Cephesi Muharebeleri, Türk kurtuluş savaşının yaşandığı, var olmak veya yok olmak arasında ince bir çizgi üzerinde yaşama şansının kaldığı, aziz Türk milletinin yedi düvele karşı kahramanca çarpıştığı muharebelerden biri de batı cephesi muharebeleri olarak tarih sahnesinde yerini aldı. Aziz Türk milleti tarih sahnesinden her yok edilmek istendiğinde bağrından bir kahraman çıkartmayı başarmıştır.

Batı cephesi muharebeleri, Yunanlılara karşı verilmiş düzenli ordu mücadelesidir, düzenli ordunun ilk savaşı batı cephesidir. Bu cephede kazanılan muharebeler Misak-ı Millînin belirlenmesinde ve Kurtuluş savaşının sona ermesinde etkisini göstermiştir.

Osmanlı İmparatorluğu, emperyalist güçlerin ihanet ve casusluk faaliyetleri ile sona yaklaştığı yıllarda başta Çanakkale cepheleri olmak üzere, Trablusgarp ve Şam'da yıldızı parlayan bir kahraman kendinden söz ettirmeye başladı.

O Kahraman! Mustafa Kemal ATATÜRK.

1. İnönü muharebesi; Yunanlıların Çerkez Ethem faaliyetlerinden faydalanmak, Eskişehir demiryollarının ele geçirmek, taarruz bahanesi ile İngilizlerden bugün olduğu gibi yardım almak ve Sevr anlaşmasını TBMM'ye kabul ettirmek için 6/11 Ocak 1921 tarihinde başlattığı Yunan ordularının üç alayının yok edilerek yenilmesine neden olduğu muharebedir.

İsmet Bey (İnönü), düzenli ordunun savaşabilir özelliğine kavuşması için öncelikle iç düşmanların yok edilmesi gerektiğine inanıyordu. Bunun için yapılması gereken ilk şey Çerkez Etem birliklerinin düzenli orduya katılımıydı. Fakat Çerkez Etem bu duruma itiraz etti. Bu durumda Çerkez Etem kuvvetleri isyancı kabul edilerek yok edilmek üzere, üzerine gidildi.

İsmen Bey (İnönü) komutanlığında düzenli ordu, Eskişehir'den Gediz yönüne doğru Etem kuvvetleri kovalanırken, Yunan ordusu Bursa'da bulunuyordu. Düzenli ordunun batıya doğru ilerlemesi ile Yunan ordusunu arkasına geçebileceği düşüncesi Yunan ordusunun geri çekilmesine neden oldu.

2. İnönü Muharebesi; Lozan konferansında istediklerini kabul ettiremeyen itilaf devletleri Yunan'ları kullanarak, yine Bursa üzerinden 23 Mart 1921 günü saldırıya geçtiler. Uşak, Bilecik ve Metris tepenin ele geçirilmesi üzerine TBMM muhafız taburu destek olarak cepheye gönderildi. Türk ordusu Yunan'ları 1 Nisan 1921'de bu bölgelerden ve Bursa'dan püskürtülmüştür.

Mustafa Kemal Paşa bu başarı üzerine gönderdiği kutlama telgrafında; siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz. Diyerek İsmet Bey'i (İnönü) tebrik etmiştir.
" } ] }