{ "title": "2 İnönü Muharebesi", "image": "https://www.muharebe.gen.tr/images/2-Inonu-Muharebesi-18297.jpg", "date": "19.01.2024 05:38:52", "author": "Esmanur Bozkurt", "article": [ { "article": "2. İnönü muharebesi, İtilaf devletleri Sevr antlaşması koşullarını TBMM'ye kabul ettirmek için Yunan ordusunu yeniden saldırıya teşvik etti. Yunan ordusu da 1. İnönü yenilgisini unutturmak Eskişehir ve Kütahya'yı ele geçirerek Ankara'yı işgal etmek amacı ile saldırıya geçti. Yunan ordusu Bursa üzerinden İnönü'ye, Uşak üzerinden de Afyon'a kadar ilerledi. Türk ordusu 1 Nisan 1921'de Yunan ordusunu ikinci defa İnönü'de durdurdu. 2. İnönü muharebesi Türk ordusunun zaferi ile sonuçlandı.

2. İnönü muharebesi neden olur?
Yunanlılar 23 Mart'tan itibaren kuzeyde Bursa'dan Eskişehir'e güneyde ise Uşak'dan Afyon'a doğru saldırıya geçtiler. Yunanlılar kuzeyde Metristepe'yi güneyde ise Afyon'u aldılar. Türk ordusu 31 Mart'ta karşı saldırıya geçti. Refet Bey Yunan birliğine ağır kayıplar vererek Afyon'u geri aldı. İsmet Paşa 1 Nisan'da Metristepe'den Ankara'ya telgraf çekerek Yunan ordusunun yenildiğini bildirince Mustafa Kemal'de aynı gün İsmet Paşa'ya çektiği bir telgrafta \"Siz orada sadede düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz. \" demiştir.

2. İnönü zaferinin kazanılmasından sonra 8-12 Nisan 1921 tarihleri arasında Afyon civarındaki Aslıhanlılar da Türk ve Yunan kuvvetleri arasında yapılan Aslıhanlılar Savaşı'ndan güney cephesi komutanı Refet Bey sonuç alamadı. Uşak'tan takviye alan düşman Dumlupınar mevzilerine yerleşti.

2. İnönü muharebesinin sonuçları
" } ] }